22 Mayıs 2010 Cumartesi

Tarih duvardan kazınmıyor


Eski bina, müze ve tarihi mekanlarda sıkca karşılaşılan bir durumdur, restorasyon esnasında sıvanın veya boyanın altından bir duvar resmi veya figürünün çıkması. O yüzden çok eski binaların duvarına değişik tekniklerle restorasyon uygulanır. Altta olan veya olma olasılığı taşıyan resimler zarar görmesin, bugüne de bakabilsinler diye. Ve çoğu bölük pörçüktür bu resimlerin. Ya tesadüf eseri bulunduğu için yiyivermiştir bir gözüne spatulayı ya da duvar o tarihi artık üzerinde taşıyamayacak kadar yorgun ve de yaşlıdır.

Ve de çoğunlukla bu topraklarda yoksayılmaya çalışılan ve de unutturulmaya dönük bir kapatmadır sıva altına itilmeye çalışılanlar. Ya bir mabed ya sakinleri uzaklaştırılmış bir ev. Yeni sahipler her daim üzerine bir kaplama çekmeyi ve tarihi o andan başlatmayı seçmişler. Ama tarih bu, duvarda da olsa, yerin altında da olsa durmuyor, mutlaka kusturuyor kendini. Unutturamazsınız dercesine.

Geçenlerde işe giderken gördüm bu resmi. Daha doğrusu asılmış bir afişten sökülemeyenleri. Bana tarihi dokuya işlemiş ve restorasyonda bulunmuş bir resmi anımsattı. Herkesin önünden umarsızca geçtiği, kimsenin kafasını çevirip bakmadığı. Ama her daim orada ya da oralarda duran. Yani buradan hiç gitmeyen. Götürülmeye çalışılsa da, yok edilmeye çalışılsa da hep burada olan. Yani unutulmayan. Hayatları direnç olmuşdu. Suretleri bile direniyor. Helal olsun sana çocuk...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder